Csat/csizmatalp/osztrák címer (pólya)

Hozzáadás a kedvencekhez
0.00 ( 0 csillag )
Feltöltötte


0.00 ( 0 csillag )

Leírás

Az utóbbi időben megszaporodtak a győri, csatosnak ismert téglabélyegről a hajmeresztő vélemények és egy hihető teória is napvilágot látott.

1. A legelső elképzelés Pfannl Jenőtől származik, aki Czech Jánosra hivatkozva a jelet csatnak (katonai téglavetőben készült) tartja. Czech említi, hogy csizmatalp szerű jel is létezik, de nem a csatos téglára érti, hanem az U alakú jelre. Az ábrából (A győri vár és téglái, 25. old.) kiderül mindez: a kép aláírása a következő: Patkó (csizmatalp?) − Bencés Múzeum. A csat jel ilyetén magyarázatát átvette Lővei Pál, Fodor József, Lovassy Klára és a Monarchia egyesület tagsága.

2. Teljesen blőd megfejtési kísérlet látott napvilágot Takács Lajos tollából. Szerinte a csat jelek tulajdonképpen B betűk (Pecsétes Téglamániások Fóruma, 37374 és 37954 hsz), jelentésük: Benedictus, és a bencések készítették. Megjegyzem, Takács Úr soha nem gyűjtött ilyen téglákat, tehát a gyűjtés környezetéről mit sem tud, az én tégláim képét használta, persze hivatkozás nélkül. Továbbá: saját bevallása szerint több ezer oldal másolat van a birtokában egyházi iratokból. Ezeket böngészve – gombot a kabáthoz – gyártott megmosolyogtató megfejtéseket (pl. szerinte Cardinalis Georgius Haulik a Crozzoli, Grünfeld és Holota érsekújvári gyárában készült tégla). A csatos téglák esetében (is) megvalósította azt, ami a leginkább tilos: a bizonyítékok között szelektált, közülük csak azokat vette figyelembe, amelyek beleillettek a magyarázatába (több olyan téglabélyeg is van, amelyiken az átkötés hosszában látszik és olyan is, ami véletlenül sem hasonlít B betűre)

3. A csatos téglák Eck Graf von Salm győri főkapitánysága alatt készültek Ezt Pfannl is, Lővei is a fellelés környezetéből megállapította. A valószínűleg korlátlan hatalommal bíró, gróf, várkapitány nevéből ered egy hajmeresztő teória: a jel tulajdonképpen cipő/csizmasarok (vö. Eck = sarok) jelentéssel bír. Ez akkora blődség, hogy ismételgessük csak: gróf cipő(csizma)sarok várkapitány… Bájos...

4. Többen, elsőként Benkő József, majd mások is úgy gondolják/gondoljuk, hogy ez nem más, mint az osztrák pólya stilizált ábrázolása. A Fórumon elég nagy irodalma van ennek az elképzelésnek. Most csak egy, eddig még nem citált vélemény: A Pfannl cikkben a csatos téglajelhez fűzött lábjegyzetben a következők olvashatók: .”..teljesen ilyen jelzés van az Alt-Wien porcelánokon 1750 körül. Ezeken az osztrák címert jelképezi.” Nos: a téglán sem jelenthet mást – csak korábban.

 

Részletek

Forrás Pfannl Jenő, IndexFórum
Szerző Herczig Béla dr

Hely

Magyarország, Europa
Földrajzi koordináták: (47.1817585, 19.5060937)
Helyszín térképe talán nem pontos

Értékelés

Értékelés