Általános Szerződési Feltételek

Szerzői jogok
Azzal, hogy belép a www.mbtgye.hu oldalra, elfogadja az alábbi feltételeket, még abban az esetben is, ha nem regisztrált.
A mbtgye.hu oldal lévő tartalom a Monarchia Bélyegestégla-gyűjtők Egyesület szellemi tulajdona. A feltöltött tartalmat az egyesület szabadon felhasználhatja.

Az egyesület előzetes írásos hozzájárulása nélkül tilos a weboldal egészének vagy részeinek (szöveg, grafika, fotó, audio- vagy videoanyag, adatszerkezet, struktúra, eljárás, program stb.) másolása, terjesztése feldolgozása és értékesítése. Tilos kereskedelmi- illetve kereskedelmi termék kiegészítő célú felhasználása (pl. jofogás.hu, vatera.hu leírás stb. megjelenítése). A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után.


Saját cikkhez vagy saját kiállításhoz a forrást és az elérési útvonal feltüntetésével a mbtgye.hu oldal tartalma szabadon felhasználható.

A regisztráció után bárki szabadon feltölthet. A feltöltött tartalom valóságtartalmáért az mbtgye.hu és a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete felelősséget nem vállal. Az tartalomból fakadó esetleges károkért felelősséget nem vállal.
Az mbtgye.hu pontos és hiteles információk közlésére törekszik. Amennyiben hibát vagy sértő tartalmat  talál az oldalon jelezze. (pl. Hiba jelzése gombbal vagy kapcsolat oldalon)

 

Adatvédelmi szabályzatot itt lehet elérni.

 

Útmutató a feltöltéshez!

Ezt azért olvasd el, hogy ne ess azokba a hibákba amibe az elején mi is. A program elsőre kicsit összetettnek tűnik de 10-20. feltöltés után már egészen logikus és átlátható lesz.

Előzetesen és általánosan: ha egy rubrika nem világos akkor inkább ne töltsd ki. Ha beírod valahova (pl: gyártó, lelőhely, stb), hogy ismeretlen, az nem információ! Ellenben látható módon meg fog jelenni. Ha nem töltesz ki egy rublikát, az az adatlapon nem jelenik meg. Ha egy információban nem vagy biztos de fontosnak érzed kiírni akkor rakj mögé kérdőjelet. Vagy írd ki „talán”? (ezt nekünk kell eldönteni, mi legyen az egységes jelölés?)

Feltölteni csak bejelentkezés után tudunk a jobb oldali sávban lévő „Új feltöltés „ gomb megnyomásával. Ekkor az előugró ablakban 7 részre osztva találunk kitöltendő rublikákat:

Megnevezés, Kategória, Hely, Pontos cím, Leírás, Képek, Csatolmányok.

Amit javaslok, hogy a második „Kategória” kitöltésével kezdjük. Ha itt kiválasztottuk, hogy mit is szeretnénk feltölteni akkor egyrészről változik a kitöltendő rublikák száma és tartalma is. Mert ugye  egészen mást fogunk a „Megnevezés” rovatba írni ha új tagot, vetőládát, múzeumot vagy épen téglát töltünk fel.

Pont ezért is segít minket a szövegnél lévő kis kérdőjel amire ha ráállok felad némi magyarázatot.

De nézzük végig a leggyakoribb esetet ha a „Kategória/falazó téglák” opciót választom:

1, Megnevezés: ide jön az évszám, szöveg, betűk… tulajdonképpen az hogy mi jellemző a téglára. Ide kell írjuk az is ha egy tégla tükrös így: BL (tükrös). Ha egységesen mindenki ezt használja akkor a keresésénél is szépen ki fog jönni minden tükrös tégla. A (zárójel) használata fontos, mert így erre is rá lehet keresni.

2, Pecsét - Betűk: értelem szerűen ide csak téglajel betűket tartalmazó része kerüljön RGVM1661 kutyalábnyomos téglánál csak az RGVM! Mi van a összevont, ligatúrás betűknél? Pl. Kerámia Téglagyár KT betűje mellé írjuk be a TK-t is így: KT (TK). Miért? Mert aki a rákeres bármelyik variációt írja is be megtalálja amit keres.

3, Pecsét - Számok: Akkor ide csak a számok jöhetnek. 1,2,3… római számok nagy betűvel pl: I, II, III, IV, V… de csak számok! Ez is a keresés miatt fontos.

4, Pecsét Motívum: korona, harang, címer, kalapács, szív, kereszt, csillag, vár, templom, stb. Ha valamiről nem tudjuk, hogy mi is pontosan akkor ne írjuk ide, hogy „biszbasz, izé, baszkura és stb.” mert erre ugye senki nem fog rákeresni, ellenben csúnyán fog mutatni az adatlapon! De ha valamit még le akarunk írni akkor inkább a 22. Leírás alá tegyük.

5, Pecsét kialakítása: domború, mélyített, mélyítésben domború, kétszer mélyített, egyéb (ezt én sem értem?) (pl. 3x mélyített) Azt javasolnám egységesen válaszuk ki azt ami a leginkább jellemző a téglára, tudom előfordulhat ezek keveréke is. Akkor azt nézzük miből van több.

6, 7,8 Méretek (szélesség, hossz, vastagság): ez menni fog nélkülem is.

9, Anyag: Miből is készült, pl: égetett agyag, klinker, vagy vályog. Mit keres itt az beton, üveg, fa, fém? Ha cserepet töltünk fel, az lehet üveg és beton is, ha vetőládást az lehet fém vagy fa is. Azért van ennyi minden, mert mindegyik kategóriánál ugyan az a legördülő menü van.

10, Azonosító: pl: saját gyűjteményedben miként vagy hol tartod nyilván a téglát.

11, Gyűjtő: feltöltéskor kié a tégla, kinek a gyűjteményében van.

12, Korábbi tulajdonos: kitől kaptam a nem én találtam. Ha ide vagy az előzőhöz írsz valamit akkor az a teljes név legyen, ne monogram vagy becenév, adjuk meg a komolyság látszatát.

13, Gyártás ideje: ha ismerjük a TGy-t akkor mikortól meddig működött, vagy évszámos téglánál az évszám. Nemesi jelnél már kicsit árnyaltabb a kép… de ha van infó írjuk be.

14, Méret: ha nem adtuk meg centire a mértet itt legalább kiválaszthatjuk, hogy kis vagy nagy méretű a tégla, ezért ezt tessék kitölteni!

15, Gyártás helye: ha ismert a pl: a téglagyár akkor minél részletesebben azt a címet írjuk be, ha csak a város akkor azt.

16, Gyártó: Téglagyár, teleülés, egyház, téglaégető vagy pl: nemes neve (élt: 1889-1954), vagy ebből a templomromból való, Ő volt a megrendelő de itt égették.

17, MBTGYE itt két pipálható kocka van (annak akinek van jogosultsága ezt látni) az egyik az MBTGYE katalógus (ezzel a kijelölt téglák katalógusba rendezhetőek) és másik az ellenőrizve (ha egy téglát bárki feltöltött azt van lehetőség ellenőrizni, javítani, szerkeszteni, csak ezután közzétenni, ha ez megvan az eddigiek szerint ezt csak akkor pipálod ezt ki). Pl: Béla 9000 feltöltött téglaképét át kell nézzük, javítani a hibákat és ha minden stimmel akkor kipipálom, majd holnap már csak arra keresek rá ami még nincs ellenőrizve.

18, Honlap: ha valahol már megtalálható a tégla ide lehet írni a linket.

19, Hely: kontinens, ország, város. Pontosan kell megadni mert a térképes keresés ezt hozza!

20, Pontos cím: itt akár házszám, emelet, padlás, pince szintig is elmehetünk. Ennek később lehet jelentősége ha valaki megtalálja, hogy az adott épületet ki és mikor építette. Illetve ha pl. kiállítást, tagot adsz meg, akkor érdemes a pontos címmel mert így lesz jó helyen a térképen.

21, Leírás: itt aztán részletes leírást adhatunk bármiről ami kapcsolódik a témához.

22, Képek: itt 20 képet is feltölthetsz egyszerre, de keresésénél csak az első kép lesz látható! (Alapból nem tudja a rendszer jelölni a többit.) Itt érdemes azon téglák hátoldalát is feltölteni amin szintén van valami, vagy a különleges formájú téglákat több oldalról is fotózva, jobb képet adhatunk róla. De a teljesen egyforma jelű tégláinkat is felrakhatjuk így, de ha eltérés van vetőládában, kis római számoknál akkor inkább külön töltsük fel!

23, Csatolmányok: ha van a tégláról már cikk, régi hirdetés, gyártójáról leírás, grófúr életrajza, kastély története amiből előjött a tégla…. (vagy írunk egy cikket, feltöltjük a téglatörténetekhez és ezt beírjuk a tégla linkjéhez, így felrakhatunk pér oldalt is egy téglához amit lehet később kiegészíteni, fejleszteni)

24, Egyetértek az Általános üzleti feltételekkel: ezt ki kell pipáld, hogy tovább tudj lépni!

25, MENTÉS ezzel a gombbal fejezed be a feltöltést.